Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ALZHEIMER

Η 21η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για τη Νόσο Alzheimer. Πολλές φορές έχουμε ακούσει κάποιον να αστειεύεται λέγοντας ότι πάσχει από Alzheimer. Η πραγματικότητα, βέβαια, των ασθενών και των περιθαλπόντων είναι πολύ διαφορετική και δύσκολη.

 Σήμερα στην Ελλάδα πάσχουν από τη Νόσο Alzheimer περίπου 200.000 ασθενείς. Η ΝόσοςAlzheimer αποτελεί τη πιο συχνή μορφή άνοιας. Είναι μία νευροεκφυλιστική νόσος που προοδευτικά καταστρέφει τα κύτταρα του εγκεφάλου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, στα πρώτα στάδια της νόσου, οι ασθενείς να εμφανίζουν απώλεια της πρόσφατης μνήμης. Κατά την εξέλιξη, όμως, της νόσου, οι ασθενείς εμφανίζουν δυσκολίες στην ομιλία, στην ανάγνωση και τη γραφή. Δεν μπορούν να αναγνωρίσουν οικεία πρόσωπα, όπως τα παιδιά και το-η σύζυγο. Δεν μπορούν να σκεφτούν λογικά και να πάρουν αποφάσεις. Δεν μπορούν να μετακινηθούν μόνοι τους, να φάνε, να ντυθούν και να πλυθούν. Συχνά, οι ασθενείς εμφανίζουν και διαταραχές συμπεριφοράς,όπως επιθετικότητα, απάθεια, ψευδαισθήσεις, κατάθλιψη κ.ά. συνήθως, οι ασθενείς καταλήγουν κλινήρης, χωρίς καμία ικανότητα επικοινωνίας με τους οικείους τους.

 Η Νόσος Alzheimer μπορεί να διαρκέσει 3-20 χρόνια, με μέσο όρο διάρκειαςτα 7-8 χρόνια. Θεραπεία για τη Νόσο Alzheimer δεν υπάρχει. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να καθυστερήσει για κάποιο χρονικό διάστημα την εξέλιξη των συμπτωμάτων. Η έγκαιρη διάγνωση, όμως, δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς να συμμετάσχουν σε μη φαρμακευτική θεραπεία, μέσω των προγραμμάτων γνωστικής αποκατάστασης. Η συμμετοχή στα θεραπευτικά προγράμματα, μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου για αρκετά χρόνια.

 Εάν έχετε παρατηρήσει οποιαδήποτε μικρή αλλαγή στη μνήμη, το λόγο, τη σκέψη ή τη συμπεριφορά είτε τη δική σας είτε κάποιου δικού σας προσώπου, απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον ειδικό. Η αιτία των συμπτωμάτων μπορεί να είναι αναστρέψιμη. Μη χάνετε χρόνο!

Αγωγιάτου Χριστίνα
Ψυχολόγος, Α.Π.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου